Het komt veel voor dat aanstaande moeders zich onzeker voelen over hun zwangerschap en de bevalling. Soms komt dit door de verhalen van familie of vriendinnen, soms door berichten in de media. Zwangere vrouwen worden in de Westerse samenleving in toenemende mate beschouwd als patiënten, die moeten worden behandeld in een ziekenhuis, met behulp van pijnstillers en ruggenprikken.
Natuurlijk is het belangrijk dat de geboorte van het kind wordt begeleid door daarvoor opgeleide deskundigen, om elk risico uit te sluiten, maar de meeste vrouwen weten diep van binnen intuïtief hoe ze een kind moeten baren. Hypnotherapie helpt je om contact te maken met deze intuïtie.
De ontspannende werking van hypnose heeft een zeer gunstig effect bij zwangerschap en bevalling, zowel voor de moeder als voor de baby. In de therapie wordt gebruik gemaakt van de methodes uit de Hypnobirthing (een methode die in de VS veel wordt toegepast) en de in Nederland ontwikkelde methode van Barbara Corsetto. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van ontspannings- en spierversterkende technieken uit de yoga.
Elke vrouw die zo natuurlijk mogelijk wil bevallen kan gebruik maken van hypnotherapie. Daarnaast is de methode bijzonder succesvol voor mensen die een traumatische bevalling hebben meegemaakt, of op een andere manier last hebben van onverwerkte trauma’s of spanningen en ongemakken tijdens de zwangerschap.
Hypnotherapie bij zwangerschap helpt om trauma’s te verwerken, angst en pijn te verminderen en het zelfvertrouwen te versterken.
Hypnotherapie helpt de moeder om de zwangerschap en de bevalling heel ontspannen te beleven. Dit komt haar op vele manieren ten goede: zij zal makkelijker contact maken met het kindje in haar buik en zij zal minder snel vermoeid raken tijdens het geboorteproces.
Door de aanmaak van meer endorfinen en oxytocine zullen de spieren versoepelen waardoor het ontsluitingsproces wordt versneld en de pijn zal verminderen, zodat de bevalling gemakkelijker zal verlopen en de moeder na de bevalling sneller zal herstellen.
Het ongeboren kindje reageert op alles wat de moeder meemaakt. De meeste zwangere vrouwen merken wel, dat het kindje in hun buik onrustig reageert als zij gespannen zijn en rustig wordt als zij ontspannen, met hun kindje praten of ervoor zingen.
Zo werkt ook hypnotherapie direct door op het kindje; het zal zich vertrouwd en rustig voelen in de baarmoeder. Ook is gebleken dat hypnose tijdens de bevalling een positief effect heeft op de groei en een stabiliserende werking heeft op het hartritme van de baby.
Baby’s die zijn geboren met hypnose zijn vaak rustiger en meer ontspannen, waardoor ze minder huilen en beter drinken.
Van het begin af aan is het belangrijk dat de partner betrokken is bij het geboorteproces. Het is van belang dat beide partners het eens zijn over de manier van bevallen, en dat de partner op de hoogte is van de werking van hypnotherapie. Daarom wordt aangeraden dat de partner tenminste 1x meekomt naar de sessies, of bij alle sessie aanwezig is.
Zo zal deze optimale steun kunnen bieden tijdens de zwangerschap en de bevalling, bv. bij de keuze van de plek waar de bevalling zal plaatsvinden (ziekenhuis of thuis), de keuze van de verloskundige en het geven van uitleg aan de verloskundige over hypnotherapie tijdens de bevalling. Ook kan de partner een actieve rol spelen in het induceren van hypnose voor de bevallende moeder.
In principe kan de vrouw als ze zwanger is meteen contact opnemen met de hypnotherapeut. Het is in ieder geval aan te bevelen om rond de 20e week met hypnotherapie te beginnen. Het beste is om ongeveer 5 sessies te doen, met ongeveer 3 weken ertussen.
In de 1e sessie wordt uitleg gegeven over hypnose en over de manier waarop deze kan worden toegepast tijdens de zwangerschap en de bevalling. Daarnaast worden de situatie en de wensen van de cliënt in kaart gebracht.
In de volgende sessies zal de therapeut een aantal hypnosetechnieken gebruiken, gericht op ontspanning en vertrouwen in het eigen lichaam. Daarbij zal ook zelfhypnose worden aangeleerd, zodat de cliënt dit tijdens de zwangerschap en bevalling zelf thuis kan toepassen. Ook zal er ruimte zijn voor uitleg over zwangerschap en bevalling en voor het aanleren van ademhalingstechnieken en lichaamsoefeningen.
Het is aan te raden dat de partner tenminste 1x meekomt, zodat deze ook vertrouwd is met hypnose en optimaal tot steun kan zijn tijdens de bevalling.
Als er sprake is van traumatische ervaringen in het verleden of bij eerdere bevallingen, kan het wenselijk zijn om daar een paar extra sessies aan te besteden. Het is belangrijk dat de cliënt zo opgeruimd en positief mogelijk de bevalling gaat beleven.