Trance of hypnose is een toestand van diepe ontspanning en naar binnen gerichte aandacht, die we allemaal wel kennen uit het dagelijks leven: Iedereen heeft wel eens momenten dat hij even alles om zich heen vergeet als hij verdiept is in een boek, of intens meeleeft met een film. Ook kennen de meeste mensen wel momenten, dat ze bijvoorbeeld op de fiets zaten en ongemerkt al op de plaats van bestemming waren aangekomen, diep in gedachten verzonken. Ze zijn dan in een lichte trance.
In de hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van trance, om je te helpen gemakkelijk contact te maken met de diepere lagen van je onbewuste, terwijl je gewoon controle blijft houden over je eigen doen en laten. Je blijft er dus gewoon bij.
Herinneringen, trauma’s en oude gevoelens kunnen diep weggestopt zijn en door er contact mee te maken kunnen ze alsnog worden verwerkt. Maar ook je creativiteit, je eigen hulpbronnen en capaciteiten kunnen diep in het onbewuste opgeslagen liggen. Ook die kun je ontdekken met hypnotherapie, zodat je er vrij over kunt beschikken.
Je eigen gedrag en de manier waarop jij je gevoelens uit, komen voort uit hoe je je van binnen voelt, hoe je dingen beleeft en hoe je denkt. Als je vanbinnen iets verandert, zal dat tot uiting komen in hoe je je in het dagelijks leven gedraagt en hoe je je voelt.
Je kunt hypnotherapie gebruiken om je bewust te worden van al die onbewuste aspecten van jezelf, zodat je zelf je problemen kunt gaan aanpakken en oplossen.
In een intakegesprek kijk je samen met de therapeut of hypnotherapie je aanspreekt en of het een geschikte methode voor je is om je probleem aan te pakken. Daarna wordt in overleg een aantal sessies afgesproken van 1 tot 1½ uur.
Het benodigde aantal is afhankelijk van de cliënt en zijn/haar klacht. Gemiddeld ligt dit tussen de 4 en 20 sessies.
De therapeut maakt in veel gevallen gebruik van trance of hypnose, waarbij de therapeut de cliënt helpt in trance te gaan d.m.v. een eenvoudige ontspanningstechniek. Afhankelijk van je probleem wordt gebruik gemaakt van verschillende hypnotherapeutische technieken, o.a.:
- ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen
- mindfulness
- passieve imaginatie en visualisatie
- werken met deelpersoonlijkheden
- werken met het innerlijk kind
- regressie- en reïncarnatietherapie
- actieve imaginatie
- sociaal panorama
Daarnaast worden vele psychotherapeutische technieken gebruikt, zoals methoden uit de RET (Rationeel Emotieve Therapie), de NLP (Neurolinguïstisch Programmeren), Mindfulness, Gestalt, TA (Transactionele Analyse) en EMDR.
Daarbij kun je ook thuis bezig zijn met opdrachten, bv. luisteren naar een CD die speciaal voor jou is opgenomen, een dagboek bijhouden, een analyse maken van je overtuigingen, een tekening of schilderij maken van je gevoelswereld.
Dit alles om je te helpen zo snel mogelijk jouw therapiedoel te bereiken.
- traumaverwerking
- stress
- angsten en fobieën
- faalangst
- gebrek aan zelfvertrouwen
- woede en verdriet
- eenzaamheid
- nervositeit, onrust, lichte depressies
- ontevredenheid over levensomstandigheden
- niet of niet goed kunnen kiezen
- zingevingsproblemen
- studieproblemen
- werkproblemen
- relatie- en contactproblemen
- rouwverwerking
- moeheid, uitputting, burn-out,
- slapeloosheid
- hoofdpijn, migraine
- hyperventilatie
- stoppen met roken
- nagelbijten
- eetproblemen,
- seksuele problemen
- psychosomatische klachten b.v. rugklachten, darmklachten en hoofdpijn
- chronische klachten, bv. maag- en darmklachten, fibromyalgie
- versterken en versnellen van genezingsprocessen
- begeleiding bij levensbedreigende ziektes, bv. aids en kanker
- verlichting bij belastende onderzoeken en behandelingen
- pijnbestrijding, bij ziekte, in tandartspraktijken enz.
- zwangerschap en bevallen
N.B.: Bij lichamelijke en psychosomatische klachten is het belangrijk altijd eerst de huisarts of specialist te raadplegen.
- zelfvertrouwen en zelfwaardering te versterken
- meer inhoud en richting te geven aan je leven
- je onbewuste mogelijkheden te ontdekken
- innerlijke groei te bevorderen
- je creativiteit te vergroten
De meeste mensen hebben in hun verleden wel eens nare dingen meegemaakt, die hun huidige leven nog steeds bewust of onbewust beïnvloeden, vooral als deze gebeurtenissen niet goed verwerkt zijn. Vele van bovenstaande klachten kunnen daardoor worden veroorzaakt: je kunt bijvoorbeeld last krijgen van (faal)angst, blokkades, gebrek aan zelfvertrouwen, plotselinge woedeaanvallen, depressie of stress, maar ook van psychosomatische klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn en rugklachten.
Met hypnose of trance kun je zo’n trauma alsnog verwerken, door terug te gaan naar het traumatische moment (regressie). In trance kan dat moment op een veilige manier worden herbeleefd en kun je de gebeurtenis zodanig bewerken, dat je er in je huidige leven geen last meer van hebt.
Daarnaast is het ook mogelijk een trauma te bewerken met behulp van EMDR.
Hypnotherapie is geschikt voor iedereen die beschikt over een “normale” intelligentie, niet lijdt aan een zwaar psychiatrisch probleem en gemotiveerd is om actief aan zijn probleem te werken.
Omdat hypnotherapie bedoeld is om in korte tijd een probleem doelgericht aan te pakken is het niet geschikt voor mensen met ernstige psychiatrische problemen, zoals borderline, psychose, schizofrenie of ernstige depressie. Ook voor mensen met zware verslavingsproblemen, of voor mensen die gevoelsonderdrukkende medicijnen gebruiken is hypnotherapie niet geschikt.
N.B.: Bij lichamelijke en psychosomatische klachten is het belangrijk altijd eerst de huisarts of specialist te raadplegen.